Afbeelding

25 Jaar Voetbalvermaak: Het legendarische Robbie Winters Pinkstertoernooi van BZSV de Blauwwitters

Sport en vrije tijd

BORNE - Al 25 jaar lang is het Pinkstertoernooi bij voetbalvereniging BZSV de Blauwwitters een niet te missen evenement in de regio. Op maandag 20 mei (tweede pinksterdag) vindt dit jaarlijkse festijn plaats, waarbij gezelligheid en sportiviteit hand in hand gaan. Het toernooi, samen met het Hendri Kamp eindejaarstoernooi, vormt het kloppende hart van BZSV de Blauwwitters en trekt jaarlijks een grote schare voetballers, supporters en andere bezoekers naar de club.

Gedurende de jaren heeft het Pinkstertoernooi verschillende namen gedragen, van de Algevex-cup tot het Erik Broekate Pinkstertoernooi. De laatste zes jaar is het toernooi vernoemd naar een gerespecteerd clubicoon van de Blauwwitters: Robbie Winters. Zijn oudste zoon, Emiel Winters, nu zelf een clubicoon, is al ruim tien jaar betrokken bij de organisatie van het toernooi. Hij deelt: “Toen mijn vader overleed, kwam de organisatie bij ons als familie met het voorstel om het toernooi naar mijn vader Robbie te vernoemen.”

De keuze voor deze naam was geen impulsieve beslissing, legt toernooivoorzitter Robert Jan van der Hoeven uit. “Robbie was een clubman pur sang en heeft tientallen jaren enorm veel betekend voor de vereniging en het Pinkstertoernooi. Door zijn veel te vroege overlijden wilden we hem op een passende wijze blijven herdenken.”

De organisatie van het toernooi, bestaande uit acht toegewijde leden, is in de loop der jaren een hechte groep geworden. “Het is inspirerend om te zien dat niemand van de organisatie ooit afhaakt, iedereen blijft enthousiast doorgaan,” merkt Robert Jan op. Samen met ruim twintig andere vrijwilligers die tijdens het toernooi de handen uit de mouwen steken, vormt de organisatie een solide basis.

De voorbereidingen voor het toernooi beginnen al in januari, waarbij extra velden worden geregeld bij NEO en de deelnemende teams worden benaderd. Dit jaar bracht echter extra uitdagingen met zich mee vanwege de lopende (na)competitie op tweede pinksterdag, waardoor sommige teams moesten afhaken.

Het deelnemersveld van het toernooi bestaat dit jaar uit maar liefst 17 teams uit verschillende plaatsen, waaronder Borne, Hengelo, Almelo en Rijssen. Bijzonder is de toevoeging van damesteams, die zorgen voor een extra dosis sfeer en gezelligheid. “We streven ernaar om als vereniging en toernooi zo inclusief mogelijk te zijn, en de deelname van de damesteams is een prachtige aanvulling,” benadrukt Robert Jan.

Het Pinkstertoernooi staat bekend als een gezelligheidstoernooi, waar na de wedstrijden het feest losbarst rondom de kantine, met een DJ (Studio-B) en optredens van artiesten. Vorig jaar trad niemand minder dan Jannes op, een eerbetoon aan de voorliefde van Robbie Winters voor deze artiest. Het nummer Zweven naar geluk, dat ook op de begrafenis van Robbie werd afgespeeld, werd door Jannes vorig jaar live bij de Blauwwitters gezongen. Het zorgde voor een lach en een traan bij de vele aanwezigen. Dit jaar staat Jaman op het programma, met de belofte dat Jannes volgend jaar weer van de partij zal zijn.

De kosten van de artiesten worden grotendeels gedekt door sponsoren. “Anders kun je zulke grote artiesten als Jannes niet halen” Vertelt Emiel. Het zijn veelal Bornse ondernemers die graag hun steentje bijdragen aan het toernooi. Zo zijn Melger Krol Timmerwerken en Dinkel Advocaten & Mediation verbonden als hoofdsponsoren aan het toernooi. “Daarnaast wordt de lunch gesponsord door Albert Heijn Borne en hebben we aan Tonnie en Miranda Zuur en ook aan mijn oma andere belangrijke sponsoren.”

Het toernooi is niet alleen een feestelijke gelegenheid, maar ook een belangrijke inkomstenbron voor BZSV de Blauwwitters. “Dat is een van onze drijfveren als organisatie; uiteindelijk doen we het allemaal voor de club,” benadrukt Robert Jan. Daarnaast willen we laten zien dat we een gastvrije vereniging zijn waar iedereen welkom is.

Het Pinkstertoernooi begint om 9 uur ‘s ochtends met de ontvangst van de teams, gevolgd door de wedstrijden om 09.30 uur. Na de finale om 13.30 uur barst het feest los met DJ Studio-B, gevolgd door het optreden van Jaman om 15.30 uur. Het toernooi eindigt rond 19.00 uur, met de belofte van een geweldige dag, ongeacht het weer. “We zijn er trots op dat we bij de Blauwwitters weten hoe we een geweldig feest moeten organiseren,” voegt Emiel toe. “Iedereen is van harte welkom om langs te komen, te genieten van het voetbal, een drankje te drinken en te genieten van de muziek van Jaman.”

In de aanloop naar het toernooi vindt op zaterdag 11 mei de ludieke loting van de teams plaats bij BZSV de Blauwwitters. De loting wordt live uitgezonden op Facebook en zal worden verzorgd door niemand minder dan André Pronk, die na afloop ook nog enkele van zijn liedjes ten gehore zal brengen.

Alle informatie over het toernooi is te vinden op de Facebookpagina: @Robbie Winters Pinkstertoernooi

Door Koen Schukkink