Samenwerking Borns/Rheinenser bedrijven opgestart

Zakelijk

Borne/Rheine | Ondernemers gaan contacten leggen met de Rheinenser bedrijven. Op een informatieavond kwamen 15 bedrijven af die wel willen gaan samenwerken met de Duitse partnerstad ondernemingen. Er werd een plan gemaakt om contacten te gaan leggen waarbij een groot aantal instanties betrokken worden.

In het Kulturhus hield Marita Tholey een presentatie die als leidraad zou kunnen dienen. Ze sprak namens de werkgroep die onlangs nieuw leven is ingeblazen. De Leden die daarin zitting hebben zoals: Wim Evers van de euregio, Jan Lievers van de business club Twente, Herbert Katgert van werkplein Twente en Ben Kwast, hebben dit plan samen opgesteld. Voorlopig is het de bedoeling dat de ondernemers het gaan opstarten zonder de detailhandel.

Auto onderdelen 44% uit Nederland
Het mooie van het project, vond Marita, dat het van onder op is ontstaan. Ze heeft een lichte Duitse tongval en is daar ook geboren. Zo weet dus als geen ander, hoe de Duitser denk en voelt. “Ik wil dat ook graag gaan benutten in de werkgroep en het is goede zaak om eerst vertrouwen op te bouwen bij de bedrijven, Elkaar leren kennen, elkaar versterken. Ik wist bijvoorbeeld niet dat 44% van de auto onderdelen voor de Duitse fabrieken uit Nederland komt, daar zit dus nog veel meer in”, zo vertelde ze de geïnteresseerd ondernemers.

Samenwerking
Er is een website geopend, via BBO Borne, waar alle informatie te vinden is. Dit zal ook als communicatie kanaal worden benut voor de voortgang. Daarnaast is het WTC betrokken, de Euregio en ook de werkgroep partnerstad Borne Rheine was aanwezig. Volgende stap zal zijn, dat er samen met de ondernemingen uit Rheine, aan verschillende activiteiten wordt deelgenomen. Men denkt daarbij aan de Business Lounge Friends, dir Firmen Lauf en Meat en eat. Dit alles om contacten te leggen en elkaar te leren kennen. Er is al enig succes geboekt. Zo werd heeft de Kolner uit Hertme al contact met een Duits bedrijf, om samen reclame te maken voor elkaars bedrijf. De aanwezige ondernemers waren enthousiast voor de plannen en dit werd met Duits bier en Kartoffelsalat gevierd. (WA)

Ondernemen in Borne
Er is, samen met de gemeente Borne, een brochure samengesteld voor ondernemers. Hierin staat dat Borne, met 6 %, de snelst groeiende gemeente van Overijssel is. Verder staat er in dat het gemiddeld inkomen € 23.000 is, dat Borne 9.748 woningen heeft en dat 20% gebouwd is na 2000. Andere voordelen die genoemd worden zoals de bouw van nog 1100 woningen, gunstige arbeidsmarkt, weinig leegstand, gratis parkeren en een dorpsmanager heeft, worden hierin ook genoemd. Deze folder is speciaal samengesteld voor geïnteresseerde ondernemers.