Jonkman Coating bouwt nieuwe fabriek op Westermaat De Veldkamp

Zakelijk

vlnr Harmen IJdema, Gerrard Gerrits en Michel Kotteman

Eerst fabriek met nieuw procedé in Nederland
Borne/Hengelo | De bouw van een gloednieuwe fabriek van Jonkman Coating is gestart op bedrijventerrein Westermaat de Veldkamp. Jonkman is gespecialiseerd in het chemisch voorbehandelen van metalen en het aanbrengen van natlakken en poedercoatings op metalen en kunststoffen. De wethouders Michel Kotteman van Borne en Gerard Gerrits van Hengelo schroefden samen met directeur Harmen IJdema de stalen spanten vast. In totaal zal er een fabriekscomplex van 13.000 m2 gebouwd worden langs de zichtlocatie van de A1.

Het had niet veel gescheeld, of de fabriek had zomaar in Heerhugowaard gebouwd kunnen worden. De grond daarvoor had directeur Harmen IJdema van Jonkman Coating al aangekocht. Maar de onderhandeling daar gingen zo stroef dat er gepraat werd met de gemeenten Hengelo en Borne. “De invulling van dit bedrijventerrein vullen deze gemeenten gezamenlijk in, en die gesprekken waren zo constructief dat we besloten hebben hier te bouwen” aldus IJdema. Daarmee is de werkgelegenheid van de 70 medewerkers uit de regio voor de toekomst zeker gesteld.

Eerste in Nederland
De bouw zal in twee fasen worden uitgevoerd. Eerst wordt een fabriekshal gebouwd waarin een enorm bassin gebouwd wordt van acht meter diep. In dit bassin kunnen lange aluminium balken gegalvaniseerd worden in een Zwavelzuurbad. Door middel van elektrolyse krijgt men een corrosie bestendig eindproduct. Het is de eerste fabriek in zijn soort in Nederland, wereldwijd zijn er zeven. Nu wordt dit proces, aan de Beitelstraat, nog uitgevoerd met Chrome 6, weliswaar op een veilige manier, maar dit proces verhuist dus naar de nieuwe vestiging.

Samenwerking gemeenten prima
De tweede fase van 7000 m2, wordt over een jaar opgestart en daarna zal de hele productie worden overgeheveld naar Westermaat. Harmen IJdema is afkomstig uit Heerhugowaard en werkte al jaren samen met Jonkman. “Uiteindelijk hebben we de handen ineen geslagen en zijn een bedrijf geworden. We zijn erg blij met de samenwerking van beide gemeentes. Hierdoor hebben we snel kunnen schakelen en in een betrekkelijk kort tijdsbestek met de bouw kunnen beginnen”.

20 rotondes
De bouw wordt uitgevoerd door zoveel mogelijk regionale bedrijven. De kosten van de nieuwe fabriek zijn rond de 20 miljoen euro. De milieuvriendelijke- en energiezuinige aspect zal ruim worden ingevuld en binnen de fabriek zal er veel geautomatiseerd worden. “Daardoor kunnen we de werkgelegenheid die nu aan de Beitelstraat is handhaven in het nieuwe pand. Processen zullen eenvoudiger worden maar aan de automatiseringskant zullen we uitbreiding nodig hebben” aldus de 58 jarige IJdema. IJdema heeft aanvankelijk plannen gehad om de Hengelose vestiging uit te breiden maar de bereikbaarheid was een lastig probleem. “We moeten daar wel 20 rotondes nemen voordat we op de A1 zijn, hier is dat nul”.

Trots op resultaat
Wethouder van Hengelo, Gerard Gerrits, is erg blij met de bouw. ”Bedrijventerrein Westermaat De Veldkamp ligt centraal in Twente, op de grens van Hengelo en Borne en is optimaal bereikbaar, direct aan de A1 en A35. Het is een uitstekende locatie voor kleine, middelgrote en grote bedrijven uit transport en distributie. Maar ook de sectoren industrie, bouw en groothandel kunnen zich hier prima vestigen. Bovendien is perifere detailhandel toegestaan”, aldus wethouder Gerrits. “De gemeenten Hengelo en Borne werken intensief samen om ondernemers ruimte te bieden”, vult wethouder Michel Kotteman aan: “Dat uit zich in mooie bedrijven die zich hier op het centraal gelegen bedrijventerrein willen vestigen en waar Jonkman Coating een mooi voorbeeld van is. Met de nieuwe beschikbare kavels bieden we ondernemers uiteenlopend mogelijkheden. En daar kunnen en mogen we best een beetje trots op zijn”. (WA)