Het Spanjaard, kenniscentrum bouwbedrijven officieel geopend

Zakelijk

Zaterdag 3 november open huis

Borne | Het Spanjaard, aan de Stationsstraat, wordt 2 november officieel geopend door burgemeester Rob Welten. Op zaterdag 3 november is er een open dag van 13.00 tot 18.00 uur. Daarmee heeft het oude hoofdkantoor van Salomon Spanjaard, dat uit 1864 stamt, een bestemming gekregen als kenniscentrum voor de bouw. Ondertussen hebben zich al acht bedrijven gevestigd in het pand en werken er circa 50 mensen.

Bij binnenkomst loop je over een geweven tapijt met de plattegrond van Borne erop. Daarna kom je bij een bijzondere, met leer afgewerkte balie met daarop de tekst ‘Het Spanjaard’. Links hangen de portretten van de familie Spanjaard. De sfeer die hier hangt, ademt het hele pand van boven tot onder. Een vergaderzaal heet de Mikzaal. Hier werd in het oude complex verschillende soorten katoen door elkaar “gemikt” nu kan men hier ideeën delen en overleggen. In het Ketelhuis komen goede gesprekken op stoom en in de Kraszaal krijgen gedachten een vorm. Men kan daar op de wanden tekenen om zaken te verduidelijken. In de Spinnerij komen goede ideeën tot een prachtig ontwerp.

Kennis delen
Dinant Oude Lenferink (46), directeur van Building Design Architectuur is, samen met veel relaties, tien maanden met de verbouwing bezig geweest. Dinant vertelt daarover. “Het hele pand is van binnen gestript en er zijn nieuwe wanden geplaatst om zo een optimale verdeling van de ruimten te krijgen. Enkele onderdelen, bijvoorbeeld de kozijnen, zijn hergebruikt. We zijn blij met het resultaat al heeft het wel veel moeite gekost”. Centraal in het pand is de grote vide met daarin een mooie trap die de drie verdiepingen met elkaar verbindt. De vergaderruimtes zijn door middel van glas afgescheiden, waarop geweven textiel is geprint. Ook zijn de oude kluizen intact gebleven, soms op een verrassende plaats. “De bedrijven die hier gevestigd zijn willen met elkaar samenwerken. We geloven in het delen van kennis en dat open karakter stralen we met dit pand ook uit” zo vertelt Dinant.

Kunstwerk
Er zijn nu al vier grote bedrijven in het gebouw gevestigd. Building Design Architectuur, Ad Fontem ruimtelijk advies, Bouwbureau Twente en Kroon vastgoed intermediair. Daarnaast bezetten de volgende bedrijven inmiddels een flexplek: Bouwhuis bouwtechniek, Deltalight, Hams interieurbouw en Art Bijsterbosch Stedenbouw. Romy Oerbekke, commercieel manager, is het eerste aanspreekpunt in het Spanjaard en geeft aan dat er nog ruimte in het pand is voor andere bouw gerelateerde bedrijven. “We hebben nog wel plek voor tien mensen, als het maar bouw gerelateerd is. Bijvoorbeeld een subsidie bureau of iets met energie of bouw subsidies”. Namens alle collega’s kreeg Dinant een bijzonder cadeau aangeboden. Deze kreeg een goed zichtbare plaats op de eerste verdieping. Het portret van Salomon Spanjaard bestaat uit kleine foto’s van projecten van de betrokken bedrijven en de tandwielen symboliseren de aandrijving en samenwerking van de bedrijven.

Noabers
De Noabers van ‘Het Spanjaard’ hebben het gebouw al bezocht. Van de omliggende appartementen kwamen circa 150 noabers kijken. “We waren verrast door deze grote belangstelling. Een goed contact met de buren vinden we belangrijk. Openheid, samenwerken en het delen van kennis voor iedereen vinden we belangrijk!” zo sluit Dinant af.
(WA)