Wie wordt sportman en sportvrouw van 2018?

Sport & Vrijetijd

Jan Albert Lantink, Overall winnaar Taubertal 71 km

Zeventien genomineerden
Borne| De nominaties voor het sportgala op 18 januari zijn bekend gemaakt. Bij de mannen gaat de strijd tussen Niek Busschers (Kettebel), Stefan Boermans (Volleybal) en Jan Albert Lantink (ultra Loper). Bij de dames zijn er twee genomineerden, Silke Tulk (Klootschieten) en de winnares van vorig jaar, Joy Beune (Schaatsen). Andere categorieën zijn de aanmoedigingsprijs bij de talenten, jeugdsportploeg en sportploeg van 2018. Tijdens het sportgala in het Kulturhus zullen de winnaars bekend worden gemaakt

Drie keer wereldkampioen
Jan Albert Lantink (60) is erg verrast dat hij genomineerd is. “Ik ben een ultra loper, en ik vindt het prachtig om als voorbeeld te dienen voor oudere lopers. Ik ben best prestatie gericht, en wil mij persoonlijke records best verbeteren, maar het belangrijkste is het plezier dat ik aan het lange afstandslopen beleef”. Jan werd op 8 september wereldkampioen in het Kroatische, Sveti Martin na Muri. Hij liep de 100 kilometer in 7:29:35 uur. Een verbetering van het Nederlands record met bijna een half uur. “Het was een parcours van 7,5 kilometer dat we tig keren moesten lopen. Het was heuvelachtig en erg warm anders was het nog sneller gegaan”, zo verteld de ultra loper. Op 25-8 won Jan voor 5e maal de Muritzlauf in een tijd van 5:22:02 en op 6-10 heeft hij de Taubertal van 71 km overall gewonnen (foto). Jan heeft nu 3 wereldrecords in leeftijdscategorieën M 55, wereldrecord 100 km en 6 uur en 83,47 km in 6 uur.

Genieten, 246 kilometer lopen
Lantink wil dit jaar de twee wereldrecords M 60 pakken, die van 50km en 6 uur en verder de Ultrabalaton als eerste 2 x winnen. Verder wil hij de Spartathlon lopen van 246 km, niet als wedstrijd maar om te genieten en terug te kijken. Hij liep die al eens in 2010, hij was toen 52 jaar, in 23: 31 uur, een van de beste tijden. In Duitsland noemen ze Lantink der Alte. Het gaat niet altijd goed. In oktober was hij uitgenodigd in het Chinese Xianning en liep daar een 100km wedstrijd. Hij sneuvelde daar in de hitte, ”maar dat hoort er bij, ik zoek de grenzen op”.

Andere genomineerden sportgala
De jaarlijkse verkiezingen van sportvrouw en – man worden al vanaf 1996 gehouden, eerst bij de Bornse voetbalvereniging en vanaf 2006 in het Kulturhus. Voor de aanmoedigingsprijs zijn er veel kandidaten. Bij Kickboxen is dat Gisela Werth, zwemmen Carlijn Hansté, Morris Koetse bij Volleybal, Silas Speckmann bij handbal, Jochem van Dijk met Judo en Bart Lucas met Klootschieten. Voor de Jeugdsportploegen zijn Borhave Jongens B1 en meisjes A1 Handbal en Apollo meisjes C1 Volleybal. Voor Sportploeg 2018 zijn genomineerd Apollo Dames 1 Volleybal, NEO 1 Voetbal en Beachvolleybal Haanappel/Boermans.

Criteria
De jury heeft de aflopen tijd keuzes moeten maken om de lijst vast te stellen. Van te voren waren een aantal criteria vastgelegd waarmee de jury aan het werk ging. Heeft de sporter of sporters het afgelopen jaar een topprestatie geleverd? Dit in relatie tot de afstand die ze hebben tot de nationale en internationale top. Hoe groot is de concurrentie voor de sporter of de sportploeg. Ook wordt gewogen hoe groot de inspanning is in uren om de topprestatie te leveren, of kortgezegd hoe het de leefstijl beïnvloed. Verder speelt de prestatiecurve een rol en de faciliterende ondersteuning. Een hele klus voor de zeven koppige jury die bestaat uit Aleid Dijkink, Anita Schopman, Helma Stam, Marinus Tijken, Martin Velten, Renate ten Broeke en Ingrid Prigge. (WA)