Bornse Schaakteam gelijk tegen koploper

Sport & Vrijetijd

Thomas Berghuis won in drie zetten met mat

Borne/Enschede | In een uitwedstrijd tegen Max Euwe 3 uit Enschede heeft het Bornse schaakteam een 4-4 gelijkspel bereikt. Max Euwe won tot dan al zijn wedstrijden en in de wandelgangen werd de wedstrijd vergeleken met Barcelona tegen Heracles. Max Euwe was op papier een sterkere tegenstander maar met prima tegenspel weerstond het Bornse team de overmacht.

De wedstrijd begon met een paar remises van Henk Eilert en Jos Muller. Marinus Tibbe had na een bizarre opening geen pionnen meer op de damevleugel. Wel kreeg hij mooi aanvalsspel en zou moeten winnen. Maar hij zette pardoes zijn dame op een bedreigd veld neer, de eerste nul moest genoteerd worden, over en sluiten. Intussen had Lex Griffioen een remise gescoord en daarmee was het halve team al klaar. De andere helft van het team deed er veel langer over en maakte allemaal de 40 zetten vol. Als eerste Thomas Berghuis, die met alles-of-niets strategie een aanval op de koningsstelling lanceerde. De verdediging van de tegenstander klopte niet helemaal en na Kh2 offerde Thomas een loper. (zie foto). Voordat de tegenstander het in de gaten had, stond hij drie zetten later mat, en daarmee was het 2,5-2,5.

Dodelijke aanval
Art Rol gaf een toren weg, en later de partij, omdat er een vijandige loper uit zijn gezichtsveld stond, verscholen achter een paard. “Maar die loper stond er al uren” zei Sjaak Piest, zijn tegenstander. Patrick Munster kwam niet verder dan remise en de meest spannendste partij werd gespeeld door Norbert Waanders. De eerste 20 zetten werd er veel bedenktijd gebruikt waardoor de volgende 20 zetten in 30 seconden per zet afgewikkeld moesten worden om de 40 zetten grens op tijd te halen. Norbert ging in de aanval en forceerde een dodelijke matdreiging, eindstand 4-4.

Jan Timman
In dezelfde zaal speelde het tiental Max Euwe 1 tegen Wageningen. Jan Timman speelde op bord 5, en won overtuigend, en Wageningen won ook met 5,5-4,5.(WA)