Bornse Maartje Ellenkamp verslaat Wüst op 100 meter

Sport & Vrijetijd

Heerenveen/Hengelo, 20 december 2018 – Op 1 oktober j.l. daagde Maartje Ellenkamp uit Borne Ireen Wüst in een filmpje, dat viral ging op social media, uit. Dit in het kader van de campagne #PlayUnified. Al snel laat Ireen via Twitter en later live bij het radioprogramma DeStaat van Strasse weten dat ze de uitdaging met Maartje aangaat. Afgelopen zondag, 16 december, was het dan eindelijk zover, Ellenkamp vs Wüst is verreden tijdens de ISU World Cup in een bomvol Thialf en Maartje won in een nek aan nek race!

Als snel nadat het filmpje van Maartje online ging, liet Ireen Wüst weten “iets te bewijzen te hebben”, . Nadat ze ook in het radioprogramma “De Staat van Stasse” live de uitdaging aanging kon Maartje het natuurlijk niet laten om haar direct te vragen dat dan graag in een vol stadion te willen doen.

Slapeloze nacht
Zondag 16 december j.l. was het dan zover. Na een intensieve schaatstraining van haar trainer Rieke Tibben bij de Hengelose IJsclub en één slapeloze nacht betrad Maartje Ellenkamp het Thialf. Nadat haar filmpje getoond was en ze live werd geïnterviewd op de tribune mocht ze het middenterrein van ijstempel Thialf betreden. Wüst maakte het nog even spannend door haar ziekmelding voor de 3000 meter maar uiteindelijk kwam ze toch en kreeg Maartje een dikke knuffel.

Wüst en Ellenkamp hebben elkaar uitgedaagd voor een afstand van 100 meter en de fotofinish moest eraan te pas komen om uiteindelijk Ellenkamp tot winnaar uit te roepen. Maar het draaide uiteindelijk om #PlayUnified. Een campagne die meer ontmoetingen wil tussen mensen met en zonder beperking. En dat is gelukt. Door deze campagne heeft Maartje de dag van haar leven gehad en kennis mogen maken met haar sportidool. En zo komen wij weer een stapje dichterbij in de richting van een inclusieve samenleving.

Play Unified
Het idee van Play Unified is ambitieus en heel eenvoudig tegelijk. Play Unified brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in contact waardoor wij hun houding en gedrag positief veranderen. Wanneer we dat doen dan leveren wij een tastbare bijdrage aan inclusie. Play Unified activiteiten zijn ontmoetingen waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen een positieve ervaring delen. Denk hierbij aan samen naar een voetbalwedstrijd gaan, samen trainen en samen een overwinning vieren of samen een nederlaag verwerken. Mensen met en zonder verstandelijke beperking samen in de samenleving.

#PlayUnified is een initiatief van Special Olympics Nederland.

Changing lives, changing attitudes!