Oude Kerk

Algemeen

’n Kostbaar monument

De ladder op voor foto’s en fraaie verhalen

Vroeger leende hij wel eens een kruisladder bij schildersbedrijf Huls om in de Oude Kerk te klimmen. Wilde hij dichter bij God zijn? Nee, de vele heiligen op de gewelven fotograferen! Want Jaap Grootenboer is zeer geïnteresseerd in geschiedenis.

Hij weet alles van het kostbare monument de Oude Kerk, dat vlakbij zijn huis in Oud Borne staat. Hoe dat zit? Eerder schreef hij het boek ‘De Oude Kerk van Borne, Een eenvoudige hemel op boerenaarde’. Hiervoor deed hij uitgebreid onderzoek. Ook is Jaap lid van de Protestantse Gemeente Borne; zo eens in de twee weken bezoek hij een dienst. “Ik was een tijdje afgehaakt, maar heb me weer ingeschreven.”

Lelijke verhalen?
Jaap maakt zich zorgen over de scheuren in de muren en vindt het verstandig dat de muurschilderingen binnenkort worden gerestaureerd. “Wat hebben die restaurateurs toch een mooi vak!”, verzucht hij. De muurschilderingen zijn volgens hem namelijk van grote cultuurhistorische waarde en betekenen ook persoonlijk veel voor hem. “Ze vertellen een verhaal. Ik lees zo’n verhaal als geschiedenis. En je kunt niet verwachten dat Onze Lieve Heer lelijke verhalen vertelt! Je hebt er echt iets aan; je kunt de muurschilderingen gebruiken als je bijvoorbeeld ergens over wilt nadenken.”

Wie kijkt er naar ze om?
Zijn favoriete muurschildering? Anna te Drieën, waarop Anna, Maria en het kindje Jezus staan. De maker hiervan bleef onbekend, maar de kunstenaar maakte waarschijnlijk gebruik van een houtsnede van Lucas Cranach de Oudere (1472-1553). Wat Jaap ontroert? Dat de vrouwen en het kind in de voorstelling centraal staan, maar dat geen van de andere figuren in de afbeelding naar hen omkijkt. Symbolisch voor de tijd van nu…?

Op de ladder klimt hij tegenwoordig niet meer. Jaap heeft wel een tip: “Als de preek boeiend is, zie je de schilderingen niet, maar ik raad aan: kijk eens rond als je er toch bent.”