Marietje en Ben Moleman 60 jaar gelukkig getrouwd

Algemeen

Borne | Op de Ganzenmarkt in Oldenzaal zagen ze elkaar voor het eerst, ruim 60 jaar geleden. En nog steeds zijn Marietje Thijert en Ben Moleman bij elkaar. Ze zijn net verhuist, een paar dagen voor hun 60 jarig huwelijksfeest. Ze glimlachen breed in aanwezigheid van burgemeester Rob Welten, die hun komt feliciteren aan de Aak in Borne.

In aanwezigheid van beide dochters en hun zoon worden de ‘Bornse Maatjes’ driftig rondgedeeld, want het is feest. Het middelpunt, Marietje(84) en Ben (88), zitten te glunderen en verontschuldigen zich met “er hangt nog niets aan de muur, we zijn net verhuist”, maar de tekst; “Marietje en Ben 60 jaar getrouwd” hangt er wel. Al snel worden er herinneringen opgehaald zoals de start van de geboren en getogen Twentenaren in hun eerste huisje in Hengelo. Marietje werkte als coupeuse en Ben was onderhoudsmonteur bij Stork en later bij Signaal. Er werden drie kinderen geboren, Alex, Marian en Gonnie. Later verhuisde ze naar een nieuwe woning aan de Meidoornhof. Uiteindelijk woonden ze 30 jaar aan de Vinkstraat. Hier vandaan vertrokken ze enkele dagen geleden, vanwege de gezondheidsproblemen van Ben, naar de Aak.

Watersnoodramp van 1953
Ben haalt herinneringen op aan zijn inzet, bij die enorme ramp in Zeeland in 1953. “Vanwege mijn vak als monteur heb ik me direct beschikbaar gesteld om te helpen. Wat je daar zag, is werkelijk zo rampzalig, dat vergeet je nooit meer. Gelukkig kon ik meehelpen en dat duurde best een tijdje”. Zijn dochter vertelt, dat dit zeker een half jaar was. Marietje zette zich veel in als vrijwilligster. Zo verteld ze van de Trivium ziekendagen, die toen in de St. Theresiakerk werden gehouden. En ook nu nog zet ze zich in voor de Zonnebloem. Nog maar kort geleden kreeg ze nog een onderscheiding, het Borns Bijtje, dat ze trots op haar jurk draagt.

Geheim
Wat is nu het geheim, dat jullie zo lang bij elkaar zijn. “Wacht even”, zegt de dochter, die even in de keuken is “dat wil ik ook wel even horen”. De bruidegom daarover: “belangrijk is dat je elkaar waardeert en niet elkaar voor de voeten lopen, en vooral elkaar de waarheid blijven zeggen. We hadden nooit ruzie, hooguit een meningsverschil”.

FC Twente
Ben is gek op voetbal en er is genoeg te zien op de TV. Dat weten de vier kleinkinderen ook, en een van hen Rens, was voor studie in het Spaanse Cartagena. Hier was ook het trainingskamp van FC Twente. Daar werden twee ballen verloot met handtekeningen. Rens won er een en trots toont zijn opa de bal met alle handtekeningen erop, want die kreeg hij van Rens. Die vertelt nog dat het wel een kunstje was, omdat de lucht uit de voetbal moest, tijdens het vliegen, vanwege terrorisme. De andere kleinkinderen, Minke, Daniek en Toska zijn er niet, “die zitten in Brazilië en Canada”, geeft de bruid aan. Marietje gaat nog elke week naar dames gym in de Eschschool en heeft het daar best naar haar zin.

Feest
Er wordt nog wel een feestje gevierd in januari. “Ja” klinkt het in de kamer, “we gaan met z’n allen naar Curaçao”. “Nee” zegt Ben, “dat is te ver weg” waarbij hij zichtbaar lacht. Het wordt een familiefeest en dat lijkt wel gezellig te worden. (WA)