Horeca echtpaar viert Diamanten huwelijk

Algemeen

Borne | Pubertjes van 14 jaar waren het nog toen Truus Weghorst en Wim Hemmelder elkaar voor het eerst zagen in het zwembad in Hengelo. Truus vond Wim eerst maar niets, maar na een knipperlicht relatie verloofden het stel zich toch op hun achttiende. Op hun 23ste trouwden ze, zij in een witte jurk, hij in jacket. Trots tonen de dochters het fotoalbum, met prachtige nostalgische plaatjes. Nu 60 jaar later zitten ze nog steeds naast elkaar, kaarten regelmatig en zijn “goed te pas”, zoals de geboren en getogen Twentenaren het noemen.

Wim is een echte horeca man. Bij hem thuis hadden vader en moeder het horeca bedrijf de Ster in Enschede. Opa was eigenaar van de Zwaan in Delden. Hij komt dus uit een echt horecageslacht. In de begin jaren werkte hij steeds een jaar in een andere horecagelegenheid om ervaring op te doen. Wim noemt moeiteloos acht van die restaurants op in de regio. Maar ook een gelegenheid in Zeist. Er werden drie kinderen geboren Lotte, Christel en stamhouder Harry, zoals Wim hem noemt.

Truus was kapster en wist niets van het horeca vak. Daar kwam verandering in toen Wim zijn grote ideaal kon verwezenlijken door “t Waarbeek” in Tuindorp (Hengelo) over te nemen. De naam werd snel veranderd in Hotel Tuindorp. Truus ging daar in de keuken werken. “Wat heb ik veel van mijn schoonmoeder geleerd, alle handelingen die noodzakelijk zijn in de keuken en het hotel, echt fantastisch”.

Vogels
Hotel Tuindorp lag perfect als accommodatie voor de vele bedrijven eromheen, zoals Stork. Het bedrijf kreeg een prima belangstelling. “Het was hard werken maar echt de moeite waard”, zo weten bruid en bruidegom. Het was er altijd gezellig en een aantal vereniging zijn er zelfs ontstaan. Voetbalclub Wilhelminaschool werd daar gesticht evenals een wielerclub en een biljart vereniging. Ook werden er tentoonstellingen gehouden. “Daar heb ik geen goeie herinneringen aan. Eerst zakte er een organisator van een vogeltentoonstelling door een stoel en al dat kanarievoer tussen de voegen van onze mooie vloer”, zo weet Truus. Vogels waren niet echt favoriet, net zoals de spreeuw die de eetzaal binnenvloog en al het mooie witte damast bevuilden.

Verschrikkelijk, zeilen
Samen gingen ze veel met de caravan weg er reisden door heel Europa. Wim had hobby’s als biljarten, wielrennen en zeilen. Dat laatste was niets voor Truus: “ik vond dat vreselijk daar op de Beulaker Wieden. Zet mij maar af, daar tussen de koeien in de wei. Dan blijven jullie maar op de boot”. Truus ging liever meewandelen met de Vierdaagse van Nijmegen, samen met haar zeven zussen. Ze was er die hete maandag bij, toen twee deelnemers het leven lieten op de dijk bij Nijmegen. Deze hobby’s hebben ze ingeruild voor het biljarten van Wim en het mandoline spelen van Truus. Ooit was ze daaraan al begonnen en is nu weer actief bij een vereniging in Hengelo. Samen met de Almelose afdeling verzorgen ze nog verschillende optredens.

Feest
De familie heeft afgelopen week het feest in Almelo gevierd met een diner. Ze gaan in februari naar het Sauerland. Wim en Truus zijn gek op sneeuw en alle kinderen en de zes kleinkinderen gaan dan allemaal mee. “Achterkleinkinderen, nee die hebben we niet, ik heb al gezegd dat ze een beetje moeten opschieten, maar ja jongelui he”, schatert goedlachse Truus door de kamer. (WA)