Echtpaar Essens 65 jaar getrouw “hij is zo lief”

Algemeen

Bep bewonderd de ambtsketen van burgemeester Welten

Hengelo/Borne | Jan Essens ontmoette Bep Riteco in de marinekantine in Den Helder. Zijn boot, de Hr.Ms Soemba, moest het dok in. Er werd een feestje gegeven voor de bemanning en daar mochten ook vrouwen bij zijn. De vonk tussen hen sloeg over en nu zijn ze alweer 65 jaar getrouwd. Burgmeester Welten feliciteerde het echtpaar in het Hengelose Huis het Woolde als een van zijn laatste officiële daden voor de gemeente Borne.

Het echtpaar woont helaas niet meer bij elkaar. Jan woont in Borne en Bep in Hengelo. Zij is opgenomen in Het Woolde vanwege vasculaire dementie. Hier, in het Woolde, ontving het echtpaar ook de burgemeester van Borne. Het echtpaar stelde het bezoek bijzonder op prijs. “Het liefst had ik twee burgemeesters op bezoek gehad, maar we zijn heel blij dat u er bent”, zo bedankte de bruidegom de heer Welten. Deze gaf aan dat het hoogst ongebruikelijk is dat er twee burgemeesters tegelijk een dergelijk bezoek brengen aan een bruidspaar. In goed overleg met zijn collega uit Hengelo hadden ze besloten dat Welten de honneurs waar zou nemen.

Hollandse signaal
Jan en Bep trouwden in 1954 en kregen drie kinderen. Jan bleef twaalf jaar bij de marine werken tot er een kans langs kwam om aan wal te gaan werken. “De Hollandse signaal in Hengelo was op zoek naar marine mensen die alles wisten van de radio en radar technologie. Laat ik dat nu altijd gedaan hebben en zo emigreerden we naar Twente”, zo vertelt een lachende bruidegom. De drie kinderen, Peter John en Paul gingen mee en in Twente werd Jose geboren. Toen er bij de Hollandse Signaal een reorganisatie kwam was er de mogelijkheid om met een regeling te vertrekken. Jan maakte dankbaar gebruik van die regeling.

Wat is het geheim van dit bruidspaar. Bep (87) antwoord, “hij is zo lief, en dat is hij altijd geweest”. Jan (86) kijkt en knikt, “dat vind ik ook van haar”. Hij verlegd direct de aandacht naar burgmeester Welten. “We kwamen elkaar nog wel eens tegen op de veteranendag en we zijn heel erg blij dat u hier vandaag bent. We zullen u ontzettend gaan missen in Borne”, zo sluit Jan af. (WA)