Amnesty International Borne

Algemeen

Borne | De actie van deze maand betreft de Vietnamese Trần Thi Nga. Zij nam deel aan een demonstratie na een grote natuurramp en werd veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf vanwege het verspreiden van propaganda tegen de overheid.

Meedoen met deze actie? Neem contact met ons op via amnestyborne@gmail.com of (074)2662702. Wij mailen of bezorgen u dan een kant-en-klare brievenset. Actievoeren kan ook via de website van Amnesty: www.amnesty.nl

Goed nieuws

Azerbeidzjan: geen nieuwe aanklachten tegen kritische blogger
Recente, nieuwe aanklachten tegen de bekende blogger, journalist en activist Mehman Huseynov uit Azerbeidzjan zijn komen te vervallen. Huseynov zit nog wel steeds vast vanwege een eerdere veroordeling. Eind december 2018 werd Huseynov aangeklaagd wegens de aanval op een inspecteur in de gevangenis. Hij ontkent de beschuldiging. Huseynov zit al bijna twee jaar in de cel en heeft zijn oorspronkelijke straf bijna uitgezeten. Mehman Huseynov schreef online over corruptiepraktijken en mensenrechtenschendingen in Azerbeidzjan. Hij is de voorzitter van een Azerbeidzjaanse ngo voor vrijheid en veiligheid van journalisten. Hij nam het stokje over van zijn broer, die de organisatie oprichtte en Azerbeidzjan ontvluchtte nadat de autoriteiten in 2014 het kantoor sloten. Op 9 januari 2017 pakte een groep agenten Huseynov op. Ze blinddoekten hem, propten een handdoek in zijn mond en deden een zak over zijn hoofd. Op het politiebureau werd hij geslagen en kreeg hij stroomstoten. De dag erna legde een rechter hem een boete op na verzonnen aanklachten. Huseynov deelde publiekelijk wat er met hem was gebeurd en diende een klacht in tegen de agenten die hem martelden.

Gewetensgevangene
In plaats van onderzoek te doen naar de martelingen, werd Huseynov aangeklaagd voor laster en voor de rechter gebracht. Die veroordeelde hem tot twee jaar cel. Amnesty gelooft dat Huseynov enkel vastzit vanwege zijn kritische werk als journalist. Ook is zijn veroordeling bedoeld als een waarschuwing voor andere slachtoffers van politiegeweld. Amnesty beschouwt Huseynov als gewetensgevangene is en vindt dat hij onmiddellijk moet worden vrijgelaten. Huseynovs gevangenisstraf duurt tot maart dit jaar.

Mauritanië laat anti-slavernij-activisten vrij

De anti-slavernij-activisten Biram Dah Abeid en Abdellahi el Housein Mesoud uit Mauritanië zijn op 31 december ontslagen uit de gevangenis. Ze hadden ruim vier maanden vastgezeten.

Op 31 december veroordeelde de rechter in de Mauritaanse hoofdstad Nouakchott de twee mannen tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Omdat ze al vier maanden achter de tralies hadden gezeten, werden ze onmiddellijk op vrije voeten gesteld. Biram Dah Abeid is voorzitter van de anti-slavernij-beweging Initiative pour la Resurgence du mouvement Abolitioniste (IRA). Abdellahi el Housein Mesoud is ook IRA-lid. Dah Abeid werd op 7 augustus 2018 opgepakt, op dezelfde dag dat hij zich kandidaat stelde voor de parlementsverkiezingen. Degenen die hem arresteerden hadden geen opsporingsbevel en zeiden dat ze handelden ‘op bevel van hogerhand’. Ondanks dat hij gevangen zat, werd Dah Abeid op 1 september wel verkozen tot parlementslid. El Housein Mesoud werd op 9 augustus gearresteerd. De gevangenneming van de twee IRA-leden volgde op een klacht van een journalist die een documentaire over Dah Abeid had gemaakt. Hij beschuldigde Abeid ervan dat hij hem had bedreigd. Zes dagen nadat hij was opgepakt werd Dah Abeid aangeklaagd voor ‘een aanslag op het leven en de integriteit van een persoon’, ‘aanzetten tot een aanslag op iemands leven’ en ‘dreigen met geweld’. El Housein Mesoud werd aangeklaagd wegens ‘medeplichtigheid’. Hoewel de journalist zijn aanklacht later introk, zette de openbaar aanklager de zaak toch door.

Boodschap voor Amnesty-leden
Na zijn vrijlating gaf Dah Abeid de volgende boodschap door aan een vertegenwoordiger van Amnesty: ‘Ik wil graag alle leden van Amnesty International bedanken, omdat ze iedere keer hun onvoorwaardelijke steun uitspreken als anti-slavernij-activisten willekeurig gearresteerd worden.’

Vier maanden dodencel Biram Dah Abeid (1965) is een nakomeling van slaven. Hij won diverse prijzen voor zijn mensenrechtenwerk, waaronder de Mensenrechtentulp (2015) van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2014 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2012 zat hij vier maanden in de dodencel, nadat hij islamitische boeken had verbrand die de slavernij rechtvaardigen. Na internationale druk kwam hij vrij. In 2019 neemt hij voor de tweede keer deel aan de presidentsverkiezingen.