Vals geld

Thijs Geerdink Advocatenkantoor

Connecties en goed speurwerk leidden tot aanhouding van mijn cliënt. Het was in eerste instantie niet de politie die het onderzoek deed, maar de gewone man met Facebook als wapen tegen de misdaad. Cliënt zou bij enkele mensen spullen hebben gekocht en deze hebben betaald met vals geld. Het in bezit hebben en in het verkeer brengen van vals geld is een strafbaar feit, alsmede de vermeende oplichting. Immers, cliënt kocht spullen van mensen die hij met het valse geld betaalde.

Een ernstig feit vond het Openbaar Ministerie. En dat is het natuurlijk ook. ‘Gedupeerde mensen achterlatend, probeert iemand financieel beter te worden en daarmee ook nog eens de motor van de economie te vervuilen’, zo uitte de officier van justitie zich. De vraag is hoe hij aan dit valse geld is gekomen en waarom hij dit heeft gedaan. De persoonlijke omstandigheden spelen dan in belangrijke mate een rol. Cliënt heeft een beperking en wordt begeleid door hulpinstanties. Hij heeft een hoge schuld en kan niet altijd de gevolgen van zijn gedragingen overzien.

Is hij in staat om zelf dit geld te drukken? Nee, dat was hij niet, hij heeft dit geld ‘gekocht’. Frustrerend als het voor hem was, heeft hij vals geld gekocht met echte biljetten en met bitcoins. Deze bitcoins leken niet heel veel waard te zijn, maar zijn na de transactie astronomisch in waarde gestegen. Zo veel dat hij bij de verkoop van de bitcoins wellicht geheel uit de schulden was. Cliënt heeft bekend dat hij het valse geld gekocht en uitgegeven heeft. Hij heeft er spijt van. Dit riep hij vanaf het moment hij werd aangehouden door de politie. De politie kwam hem op het spoor door het goede recherchewerk van de gedupeerden. Zij hebben via via en met behulp van Facebook de dader weten te traceren. De politie hoefde hem alleen nog maar op te halen en te verhoren. De zaak is rond.

Toch niet helemaal zou je denken, want hoe komt hij aan dat geld? Hij was bereid om te vertellen hoe hij hieraan is gekomen. Zowel politie als justitie hebben hem hier niet naar gevraagd. Dit is dan ook onbevredigend te noemen, aangezien het er op lijkt dat dit alles te maken heeft met bezuinigingen, capaciteit bij politie en justitie. Oftewel: met geld. En daar draait deze zaak nou net om. Het geld dat hij ooit had (bitcoins) en het geld dat de verkopers van het valse geld nu hebben, lijkt te zijn opgegaan in rook. Zo staan er meer met lege handen behalve de benadeelden, zij zijn gelukkig financieel gecompenseerd.