Een recht systeem

Thijs Geerdink Advocatenkantoor

Het World Justice Project is een internationale onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met het recht. Zij stellen jaarlijks een lijst (Rule Of Law Index) op waaruit blijkt dat Nederland op de vijfde plaats van landen met het beste rechtssysteem ter wereld staat. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederland wat betreft het civiele recht boven aan de lijst staat. Dit doen we in Nederland dus erg goed. Daar kunnen we trots op zijn. De regels en wetten worden in Nederland het beste gehandhaafd. Maar is de praktijk dan ook altijd zo rooskleurig?

Tijdens mijn rechtenstudie is mij geleerd dat een rechtsstaat heel veel geld kost, maar dat waarheidsvinding, mensenrechten en een eerlijk proces onbetaalbaar zijn. Met name in een democratie zoals wij die hier hebben. Hier sta ik dan ook volledig achter, want wanneer iemand bepleit onschuldig te zijn, dan moet de onderste steen boven water komen. Een onschuldige veroordelen is toch wel één van de ergste dingen die in een rechtsstaat kunnen gebeuren. Aan de andere kant vraagt de maatschappij om veroordelingen van mensen die wel schuldig zijn.
Dit laatste (het eerste overigens ook) kost geld. Helaas is in Nederland een bezuinigingsronde bezig wat betreft de rechtsbijstand. Om een eerlijk proces te voeren moet je toegang hebben tot de rechtbank met professionele ondersteuning in het proces: een advocaat. De overheid is van mening dat de kosten voor de rechtsbijstand wel minder kunnen. Dit lijkt een rechtstreekse aanval op het rechtssysteem, dan wel op onze rechtsstaat. Deze bezuinigingen zien we natuurlijk niet alleen binnen de advocatuur, maar ook binnen de rechtbanken zelf. Het lijkt er op dat ook hier politieke belangen de overhand hebben, terwijl een goed werkend rechtssysteem in een rechtsstaat onbetaalbaar is.

Deze week was ik op bezoek in een gevangenis in het westen van het land. Bij binnenkomst wordt er vaak een drugscontrole uitgevoerd. Een man had daadwerkelijk een bolletje met inhoud bij zich, harddrugs. De politie werd gebeld en ze arriveerden. De bewaarders wilden de man overdragen aan de politie, maar deze gaf aan de man niet mee te nemen. De reden: de aangetroffen hoeveelheid was te weinig. “Pas wanneer er meer gevonden wordt, gaat de politie over tot aanhouding”, aldus de agent. Waarom? Bezuinigingen, te weinig personeel en te veel werk. Vol verbazing stond ik erbij en hoop toch echt dat de politiek hier wat mee doet. Toch werd er gesanctioneerd, maar niet via het strafrecht. De bolletjesslikker mag drie maanden niet meer op bezoek komen in de gevangenis. Dat zal hem leren, nu de politiek nog! Maar in ieder geval staan we in 2017 op de vijfde plek van deze lijst…