Vakantie…lekker nietsdoen

De Wheele

Als deze Week Van Borne bij u in de bus valt krijgen de kinderen vakantie of hebben ze net vakantie. De tijd is aangebroken om de knop om te zetten, te relaxen en eindelijk te ontsnappen aan de sleur van alledag.

Onlangs las ik in de stelling van de dag in de Telegraaf dat voor 30% van de ondervraagden de vakantietijd de meest stressvolle tijd in het jaar is. In het stuk schreef een moeder dat voor haar het stressen al een week voor de vakantie begon. Het huis moest schoon, de tuin kreeg een extra beurt en er moesten andere inkopen worden gedaan. Het idee aan de komende vakantie bleef in haar hoofd doorzeuren. Ik kan me dus voorstellen dat deze moeder niet fit de vakantie in gaat. In het stuk werd door psychologen ook gewaarschuwd tegen vakantiestress. De ondervraagden gaven aan dat deze stress voorkomen kan worden door te stoppen met denken dat het leven constant spectaculair en spannend moet zijn.

Het woord vacatio staat voor vrij zijn van verplichtingen. Daar zit de oplossing van het geschetste probleem. Vakantie werkt alleen maar goed als er een goede balans is tussen rust en lichte inspanning. Voor onze kinderen is het niet anders. Kinderen zijn, zo lijkt het, verleerd zich te vermaken in hun vertrouwde omgeving. We zijn er in de loop der jaren steeds meer voor gaan kiezen om in de vakantie in Nederland allerlei activiteiten te ondernemen of de megafiles op te zoeken en naar het buitenland te trekken. Dit vanuit het idee dat we dan pas echt tot rust kunnen komen. Belangrijk daarbij is misschien wel dat we vooral na de vakantie willen kunnen vertellen wat we daar, in “verwegistan” bijvoorbeeld, allemaal hebben ondernomen.

Zijn we het dan echt verleerd om ons gewoon eens te vervelen, gewoon lekker te niksen? Volgens burn-out psycholoog Paul de Bruijn is dit een belangrijke reden voor het groeiend aantal mensen dat psychische zorg nodig heeft. Mensen zijn volgens hem continu bezig met het bedenken van een invulling van dagen en momenten. Hierin ligt onze zorg voor onze kinderen. Het hele jaar door worden de dagen door veel ouders vol gepland en vliegen ze met hun kinderen onrustig van de ene activiteit naar de andere. Het gevolg hiervan is dat veel ouders zich aan het eind van de dag doodmoe voelen en daardoor emotioneel minder beschikbaar zijn voor de kinderen. Hierdoor worden de kinderen op hun beurt ook weer onrustig. We weten allemaal waar dit toe kan leiden. Geen wonder dat er door ouders en kinderen echt wordt uitgekeken naar de vakantie. Maar wat is dan belangrijk om samen te kunnen ontspannen. Samen leuke dingen doen betekent niet dat we het programma moeten volstoppen met het bezoeken van pretparken, dierentuinen, rondvaarttochten en ga zo maar door. Belangrijk om te weten hierbij is dat onze kinderen lang niet zulke hoge verwachtingen hebben als wij zelf. Andere bezigheden als picknicken, een filmpje kijken, met je kind koekjes bakken kunnen veel meer in rust plaatsvinden. Vooral de dag ongepland beginnen levert een goede kans op succes. Niet alles hoeft gepland entertainment te zijn.

Volgens eerder genoemde psycholoog moeten we leren toe te komen aan gewoon “niksen”.