Ouders onderschatten het gevaar

De Wheele

Onlangs las ik in een artikel bovenstaande uitspraak van Jan Willem Poot. Hij is oprichter van een van de bekendste ggz-instellingen voor jongeren met een verslaving. In het artikel ging het over het gevaar van verslavende games.

Op school zien en horen wij ook dat veel kinderen al op zeer jonge leeftijd soms uren per dag hun spelletjes spelen. Daar zitten natuurlijk goede maar ook minder goede kanten aan. Poot stelt dat ouders het gevaar onderschatten omdat ze het soms erg gemakkelijk vinden dat hun kind lekker rustig achter de computer zit. Hij noemt het spelen van deze spelletjes voor de ontwikkeling van de jongeren net zo gevaarlijk als drank of drugs. Als de kinderen ouder worden kunnen ze net als bij de verdovende middelen vluchten in de games. Ze lopen dan het risico op den duur niet meer normaal te functioneren. Ze bewegen nauwelijks meer, eten niet goed en verwaarlozen hun hygiëne. In de kliniek van Poot komen elke week gameverslaafde jongeren binnen. In het artikel roept hij daarom alle ouders op hun verantwoordelijkheid in deze te nemen.

De vraag waar de overheid, het onderwijs en de ouders mee geconfronteerd worden is in deze natuurlijk of kinderen geleerd moet worden beter met de sociale media om te gaan. Ja, zegt 95 % van de deelnemers onlangs in de in stelling van de dag in de Telegraaf. De vragen die dan weer naar boven komen zijn; wie is verantwoordelijk, waar moet het gebeuren en op welk wijze kan succesvol worden opgetreden?

Enkele weken geleden overleed de 15 jarige Clay Haime uit Den Haag na het spelen van een choking challenge (de keel zo lang mogelijk dichtknijpen om high te worden). Zoiets verschrikkelijks gebeurd omdat sommige pubers niet in staat zijn de gevaren van dit soort challenges in te zien. Omdat het kinder- en puberbrein nog niet in staat is risico’s goed in te schatten is het, naast de aandacht die wij in het onderwijs hieraan besteden, van groot belang dat er thuis door vaders en moeders veel meer tijd wordt besteed aan de uitleg betreffende de risico’s van het spelen van spelletjes. Thuis kan in een vroeg stadium het beste worden opgemerkt hoe fanatiek zoon of dochter is in en bij het spelen van de spelletjes. Nog belangrijker is het te ontdekken welke spelletjes er gespeeld worden en hoe lang de kinderen ze spelen. Van alle kanten wordt op dit moment gewaarschuwd. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wijst ouders op hun verantwoordelijkheid. Ook de populaire vloggers, die veel volgers hebben op de scholen voor voortgezet onderwijs, waarschuwen voor de gevaren van sociale media en spreken hun leeftijdgenoten er persoonlijk op aan. Samen zullen we nog meer in actie moeten komen om te voorkomen dat er nog grotere problemen gaan ontstaan. Aandacht thuis voor dit steeds groter wordende probleem is daarom van essentieel belang!