Vispraatje

Bals vis

Omdat het nog nét kan willen we deze maand voor het laatst een ‘wintervisje’ doen. Vanaf maart kruipen we alweer richting het voorjaar, dan zullen de platvissen, schaal- en schelpdieren etc. weer aan bod komen. Dit heeft allemaal te maken met de kuitperiode van de vis. Bij bijvoorbeeld schelvis en wijting ligt deze periode in maart. Deze magere periode loopt dan nog enkele maanden door, maar in de winter is deze vis op haar lekkerst! Het omgekeerde geldt weer voor bijvoorbeeld schol, dit is juist een typisch ‘zomervisje’. Deze maand:

Zachtgegaarde Schelvis met amandelen
Ingrediënten (voor 4 pers.)
• 4 Schelvishaasjes van ongv 120 gr. Per stuk (of Kabeljauwhaasjes)
• 6 Stronken witlof
• 125 gram boter
• 5 gram nootmuskaat
• 125 gram geschaafde amandelen
• 50 gram bieslook
• 1 eidooier
• Olijflolie
• Peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de bieslook fijn. Snijd elke witlof in de lengte in vieren. Leg de witlof in een pan met een klontje boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Bak de witlof eerst goudbruin en laat het dan gaar stoven. Meng de resterende boter met de amandelen en bieslook. Kruid de schelvisfilets met peper en zout. Beleg de schelvisfilets met een laag boter-amandelmengsel en laat ze zachtjes gaar en krokant worden in de oven. Klop een eidooier op samen met een scheutje water. Zet op een zacht vuur en blijf kloppen tot een schuimige massa is ontstaan. Haal de pan van het vuur en giet er al kloppend in een fijn straaltje olijfolie bij. Kruid met peper en zout.

Leg de witlof en de schelvisfilets op de borden. Lepel er de saus omheen.

Eet smakelijk!