Vispraatje

Bals vis

Voor de decembermaand hebben we uiteraard een heerlijke kerstmaaltijd gekozen. Een recept met bijzondere ingrediënten, maar waarbij u niet urenlang in de keuken hoeft te staan. Voor dit recept kunt u zowel sliptong als zeetong gebruiken. Sliptongen zijn een stuk kleiner en dus aan te raden als u meerdere gangen op het menu hebt staan. Gaat u voor één hoofdgerecht dan kunt u beter voor zeetong kiezen. Deze maaltijd is heerlijk in combinatie met een romige risotto. U kunt risotto lekker romig maken door er crème fraîche of mascarpone aan toe te voegen. De risotto kookt u volgens de aanwijzingen op de verpakking, deze bereiding wordt dus niet meegenomen in het onderstaande recept.
(Slip)tong met witte wijnsaus
Ingrediënten (voor 4 pers.)
- 4 sliptongen
- bloem
- 1 el boter
- 2 sjalotten, fijngesneden
- 25 ml Pernod
- 25 ml witte wijn
- 50 ml visfond
- 75 ml kokosmelk
- 2 ansjovisfilets
- 100 gr. zeekraal
- zout en peper

Bereiding:
Knip met een schaar de zijvinnen van de tong af. Bestrooi de tong met peper en zout en haal door de bloem. Zorg voor een mooi dun laagje bloem, dus tik het overtollige bloem eraf. Smelt een klontje boter in de koekenpan en bak de tongen aan beide zijden goudbruin in twee tot drie minuten. Voor zeetong houdt u vier tot vijf minuten aan. Verpak ze vervolgens in aluminiumfolie en laat rusten.
Doe de fijngesneden sjalotten in dezelfde pan, bak ze glazig en blus af met de Pernod en de wijn. Voeg vervolgens de visfond en de kokosmelk toe. Roer rustig door en laat het mengsel op middelhoog vuur inkoken. Zeef de saus en warm de zeekraal en ansjovis heel even mee. Breng de saus op smaak met wat peper en zout.
Doe de tongen op de borden en verdeel de saus en de zeekraal erover. Serveer de risotto apart van de tong.

Smakelijke feestdagen gewenst!