Vispraatje

Bals vis

Het zal u vast niet ontgaan zijn; de Hollandse Nieuwe is vanaf woensdag 13 juni weer in ons land! Traditiegetrouw is dit in elke viswinkel en bij elke viskraam weer reden voor een feestje want niets kan op tegen die romige zilte smaak van pas gevangen Hollandse Nieuwe haring. Veel mensen vragen zich af waarom in juni altijd de start van het haringseizoen is terwijl je het hele jaar door haring kunt kopen. Is die haring die u in januari koopt dan ‘oude haring’? De Hollandse Nieuwe wordt ieder jaar alleen in de periode Mei t/m Juni gevangen, dit is de periode dat de haring zich lekker vet heeft gegeten. Vervolgens worden de haringen verwerkt en ingevroren. Dit is om gezondheidsredenen wettelijk verplicht in Nederland. Met de huidige vriestechnieken is het tegenwoordig mogelijk om het hele jaar door een smaakvolle haring te eten. Vroeger had men die luxe niet, toen gebruikte men houten vaten om de haring te bewaren. Na een jaar was die haring nog nauwelijks eetbaar vandaar dat de komst van de nieuwe haring uitbundig gevierd werd! Dankzij het warme voorjaar verwachten we dit jaar een uitzonderlijk goede en vette haring. Proberen dus!

Clubsandwich met Hollandse Nieuwe en avocado
Ingrediënten (voor 4 pers.)
• 3 Hollandse Nieuwe (Vers van het mes uiteraard)
• 12 sneetjes donker volkorenbrood
• 2 rijpe avocado’s
• Sap van een halve citroen
• 1 klein gekookt bietje
• 2 el bieslook, fijngeknipt
• 50 gram rucola
• Zout en peper

Bereiding
Halveer de haringen en snijd de filets in schuine stukken van 4 cm. Rooster de sneetjes brood in een broodrooster. Schil de avocado en verwijder de pitten. Snijd 1 avocado in dunne plakken en sprenkel er wat citroensap over. Maak het bietje schoon en snijd het in hele dunne plakjes. Besprenkel ook de bietjes met citroensap. Prak de andere avocado in een diep bord fijn en meng het bieslook en 1 el citroensap erdoor. Breng vervolgens pittig op smaak met zout en peper. Bestrijk de sneetjes brood met de avocadospread. Verdeel de rucola over 8 sneetjes en rangschik de stukken haring, plakjes avocado en biet op de sneetjes. Leg op vier borden steeds twee belegde sneetjes op elkaar en dek ze af met de laatste sneetjes met de avocadospread naar beneden. Snijd de sandwiches diagonaal door (zoals dat hoort bij een echte clubsandwich)

Geen haringliefhebber? Dit gerecht is ook erg lekker met gerookte forel of makreel!
Eet u smakelijk!