Afbeelding
Fotograaf: Wim Arns

Gaat Borne groeien naar 30.000 inwoners in 15 jaar?

Algemeen

BORNE – In een woningbehoefte rapport van Tellers & Benoemers is een inventarisatie gemaakt van de woonbehoeftes in de komende 15 jaar. Per jaar zal er voor 60 statushouders woonruimte bij moeten komen. Verder zal er opvang van 44 spoedzoekers plaats moeten vinden en wil Borne de jongeren vasthouden dan zullen er 200 woningen bij moeten komen per jaar. Dit blijkt een ander plaatje dan de bouwcapaciteit die vorig jaar werd gehanteerd, nu zit Borne op 90 woningen per jaar. In de beleidsarme variant zou het inwonertal stijgen naar 28500 inwoners, in de regie variant zelfs tot 31210.

Wethouder Arthur Lammers is geschrokken van het aantal. “Ik zou op dit moment niet eens weten hoe we dat moeten realiseren. Verder heeft het ook invloed op het aantal voorzieningen en de infrastructuur die deze uitbreiding met zich meebrengt. Daarnaast moeten we keuzes maken of dit allemaal wel willen”. 

Uit de prognose van het Almelo ’s bureau, blijkt dat er onvoldoende plancapaciteit voorhanden is om de komende vijftien jaar in de gestegen behoefte te kunnen voorzien. “Als we deze toegenomen vraag binnen onze gemeente willen blijven faciliteren, zijn een verhoging van het bouwtempo en een vergroting van de plancapaciteit voor de komende vijftien jaar noodzakelijk. Deze aspecten zullen daarom, onder meer in het kader van de op te stellen Omgevingsvisie, fundamentele bestuurlijke keuzes vergen en verder beleidsmatig worden uitgewerkt”, zo staat in de aanbeveling te lezen.

De studie geeft aan dat er een groot aantal thuiswonende kinderen zijn die graag een woning in Borne willen hebben. Ook is er een behoefte aan woningen in de sociale sector en in het midden en hogere segment. Daarmee komt er ook een doorstroming op gang die goed is voor de verdeling. “Wil Borne de jongeren behouden dan zal aan hun woningbehoefte voldaan moeten worden, anders zoeken zij hun heil in omliggende gemeentes” stelt het rapport. Er is zeker tot 2045 een grote vraag naar woningen in Borne en geen sprak van krimp.

Wethouder David Vermorken heeft geen idee waar al die woningen zouden moeten komen. “Wij hebben in de gemeente Borne maar 26 km² aan oppervlakte grond en een tweede Bornsche Maten zie ik niet zitten”. Zij collega’s Lammers vult dit aan met, “als ik kijk naar omliggende gemeentes, bouwen wij veel meer dan zij. Dus waar wij dan nog ruimte zouden moeten zoeken weet ik ook niet”.

Deze inventarisatie zal als input gelden voor de omgevings visie die begin volgend jaar in de zal worden opgesteld. Er zullen dus fundamentele bestuurlijke keuzes gemaakt moeten worden. 

Tekst Wim Arns