Afbeelding

Burgemeester Pierik spreekt zich tijdens Bornse dodenherdenking uit: “Wij accepteren antisemitisme niet!”

Algemeen

BORNE - Ook in Borne werd er op 4 mei stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende plekken werden bij oorlogsmonumenten bloemen gelegd. Dat gebeurde in Borne, Hertme en Zenderen. In Borne begon de herdenking met de traditionele herdenkingsdienst in de Oude Kerk.

Het landelijke thema van dit jaar was: Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vroeg het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië.

Tijdens de herdenkingsdienst in de Oude Kerk sprak burgemeester Jan Pierik zich in een open brief, die bijna alle burgemeesters in Nederland voordroegen, uit tegen antisemitisme. “Wij accepteren antisemitisme niet!” En: “Laten we ons blijven verzetten tegen alle vormen van discriminatie en racisme!”

Na de overdenking van dominee Carla Borgers werd er een gedicht voorgedragen door Chris Schabbink, die de rol van de vriend van Max speelde in de oorlogsfilm: ‘Max een band voor het leven’. Het gedicht werd met de volgende woorden afgesloten: “Want leven in vrijheid is niet alleen een wens, maar een geschenk en een recht voor ieder mens.” 

Na een slotlied door het Twents Liturgiekoor verlieten de aanwezigen de Oude Kerk met een roos, waarna het hele gezelschap zich in een stille tocht richting het Centraal Monument begaf. Daar hielden padvinders van Scouting Twickel Borne de erewacht en stonden Bornse veteranen in de houding. Na het taptoe-signaal begonnen de twee minuten stilte waarna na het Wilhelmus de kranslegging bij het monument volgde.Een bijzonder moment was de kranslegging van de Duitse burgemeester Peter Lüttmann van partnerstad Rheine. Hij was zichtbaar geëmotioneerd en schreef daarover het volgende op zijn Facebook: “Op de Nationale Dodenherdenking gisteren, die jaarlijks op 4 mei in Nederland wordt gehouden, mocht ik voor het eerst namens de Vereniging ter bevordering van stedenbanden van de stad Rheine een bloemstuk neerleggen. Een ontroerend moment, met onder andere twee minuten stilte om 20.00 uur, en een waardevol gebaar van onze vrienden uit Borne. Dank u wel, burgemeester Jan Pierik!”

Na de kransleggingen was het voor het grote publiek dat op de Bornse dodenherdenking was afgekomen het moment om bloemen te leggen bij het monument waarna de dodenherdenking ten einde was.Bevrijdingsdag begon dit jaar in de vroege ochtend met het luiden van de kerkklokken en het uithangen van de Nederlandse vlag. In 1945 was dat het teken dat de vrede aanstaande was. Aan Bevrijdingsdag wordt in Borne in de lustrumjaren uitgebreider aandacht besteed. De voorbereidingen voor het programma in 2025 zijn reeds opgestart. Via de (sociale) media zullen regelmatig nieuwe programmaonderdelen bekend gemaakt worden. Meer informatie is te vinden op de website van het comité: www.4en5meiborne.nl.Door Koen Schukkink

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding