Afbeelding

We zijn er bijna, maar TOCH niet helemaal

Algemeen

REGIO - Het aantal caravans en campers is in Nederland het afgelopen jaar enorm toegenomen. Op dit moment zijn er zo’n 616.000 caravans en campers geregistreerd. Vakantie is in trek. Een populair programma op de televisie is ’We zijn er bijna’ van omroep MAX georganiseerd door ACSI. Hierin volgt de kijker een groep kampeerders die met een georganiseerde reis door Europa trekken. De bestemming is ieder jaar anders en de samenstelling van de groep ook. Het programma trekt enorme hoeveelheden kijkers. Waarschijnlijk omdat het ‘langzame’ televisie is, maar ook omdat vakantie nu eenmaal erg in trek is, zeker bij de ‘grijze golf’.

Op de tv zie je dat de reis volledig verzorgd is. De campings zijn besproken, de excursies geregeld en zelfs het vertier op de camping is al bepaald. Vooral dat laatste is niet ieder zijn ding. Sommigen willen toch graag een beetje de eigen regie houden. Nu kun je je reis volledig zelf plannen, maar het alleen reizen wordt dan niet prettig, of niet prettig meer ervaren, zeker als je al wat op leeftijd bent. Vaak is het, vooral voor de oudere kampeerder, prettig te weten dat hij/zij niet alleen op stap hoeft te gaan. En na een paar weken op vakantie met alleen je partner, ben je wel een beetje uitgepraat met elkaar.

De Twentse Caravan Club
Er zijn verschillende organisaties die dergelijke reizen organiseren. In Twente is er ook een: de Twentse Caravan Club. Opgericht in 1987. Ze gaat dus al een poosje mee. Ze heeft momenteel zo’n 350 leden. Het is een vereniging, waarvan je dus lid moet worden/zijn om de reizen mee te kunnen maken.

Verschil
Het verschil met o.a. ‘We zijn er bijna’ zit hem in de manier waarop de reizen zijn samengesteld. De campings zijn geboekt, maar verder is er ‘niets’ geregeld. De deelnemers zijn dus vrij om te bepalen wat zij tijdens de vakantie gaan doen. Dat laat niet weg dat er mogelijkheden zijn om excursies te doen, maar die moeten tijdens de reis vanuit de deelnemers geïnitieerd worden. Het gaat er bij de TCC vooral om de gezamenlijkheid, gezelligheid en vooral ook veiligheid tijdens het verblijf op de camping en de ondersteuning tijdens het verplaatsen. Er wordt altijd met 2 equipes samen gereden.
Belangrijk is wel dat men zelfredzaam is.

Quote: Vrijblijvendheid staat hoog in het vaandel bij de TCC

Niets is dus verplicht. Wil je fietsen, wandelen of een museum bezoeken dan is dat prima. Misschien willen er wel mensen mee, maar dat hoeft niet als je dat niet wilt. Potje Jeu de boules, prima maar wie niet mee wil doen blijft lekker zitten. Vrijblijvendheid staat hoog in het vaandel bij de TCC. Het gaat er vooral om een fijne en veilige vakantie te hebben, aangepast aan je eigen wensen en mogelijkheden.

Vrijwilligersorganisatie
De TCC wordt volledig gerund door vrijwilligers. Het is dus geen commerciële organisatie. Als deelnemer betaal je dus de daadwerkelijke kosten van de reis. Dus alsof je het allemaal zelf hebt geregeld, alleen is dat al voor je gedaan. Daarnaast betaal je per lid/deelnemer een contributie per jaar aan de vereniging. Er verschijnt 4 keer per jaar een clubblad. Daarin staan o.a. de reisvoorstellen en verslagen van de vorige reizen. 2 keer per jaar vindt er een algemene ledenvergadering plaats en in januari is er een altijd drukbezochte nieuwjaarsreceptie.

ACSI CC pas.
Iedere deelnemer dient zelf te zorgen voor een ACSI CC pas. De reizen zijn bij voorkeur gericht op ACSI-campings. Tijdens het voor en naseizoen krijg je bij dergelijke campings altijd flinke kortingen als je een ACSI CC pas hebt. Bezit hiervan is dus verplicht. Bij het reserveren van de campings wordt er vooral opgelet op de kwaliteit van het sanitair en of er direct bij de camping, of op redelijke afstand van de camping, de mogelijkheid is voor het gebruik van openbaar vervoer.
Naast de reisbegeleider en zijn assistent zijn er altijd voldoende deelnemers met technische kennis. De ervaring heeft geleerd dat er bij technische storingen meer dan voldoende kennis in de groep is om de meeste problemen op te lossen. In die gevallen waar dat niet lukt wordt er een passende oplossing bedacht.

Reiscommissie
Er is een reiscommissie die zich buigt over de aan te bieden reizen. Deze reizen vinden altijd plaats in het voor- of het naseizoen. Het zijn reizen van 3 tot 8 weken, afhankelijk van de bestemming. Bestemmingen liggen altijd in Europa. De reizen worden per jaar vastgesteld. De leden mogen aangeven waar zij graag naar toe willen reizen. De commissie bekijkt hoeveel gegadigden er zijn en of het een haalbare reis is. Is dat het geval dan maken zij een reisvoorstel. Uiteindelijk bepalen de deelnemers samen met de reisbegeleider de uiteindelijke invulling van de reis.

Reisbeurs
2 keer per jaar (eerste dinsdag van april en van november) organiseert de TCC een ‘reisbeurs’ hier worden de reizen voorgesteld en kunnen de leden zich inschrijven voor deze reizen. Er is wel een minimum deelname per reis vastgesteld, wordt dat niet gehaald dan gaat de reis niet door. De reisbegeleider is een van de leden die zich ingeschreven heeft op deze reis. Hij begeleidt de reis maar leidt hem niet. De reisbeurs is toegankelijk voor zowel leden, als niet leden.

Dit voorjaar zijn er reizen naar: Denemarken, De Pyreneeën, Kroatië, Normandië/Bretagne, Zwitserland en Italië. In dit najaar gaan de reizen naar: Tirol, Zuid-Frankrijk en een thema vakantie; ‘fietsen in Nederland’.
Volgend voorjaar liggen er reisvoorstellen naar, Schotland, Griekenland, Balkan, Noord Italiaanse meren, Romantische Strasse, Frankrijk/Verdun en Monaco, Themareis wandelen en een camperreis naar Scandinavië. Deze worden dus bij de reisbeurs in november aangeboden aan de leden.

Routeboek
Heb je je eenmaal aangemeld voor een reis dan word je op enig moment uitgenodigd om, samen met je medereizigers, een routeboek in ontvangst te nemen. Hierin staan alle wetenswaardigheden van de geplande reis. Zoals de campings die bezocht gaan worden, de toeristische informatie van de omgeving en nog veel meer over de reis. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de reisbegeleider en je medereizigers. Er wordt belangrijke informatie gedeeld en er wordt afgesproken hoe de communicatie verloopt (whatsapp meestal).

Quote: als je eenmaal mee bent geweest, dan ga je vaker mee.

Bijna familie
Op de eerste camping is er altijd een kennismakingsdiner. Vaste traditie is ondertussen het pannenkoek bakken. Er wordt gezamenlijk pannenkoeken gebakken ergens tijdens de reis. Op laatste camping is er dan nog een afscheidsdiner. Bij die laatste zijn de deelnemers allemaal een beetje familie geworden. Ze zien elkaar dan nog een laatste keer tijdens een reünie, een aantal weken na thuiskomst. En uiteraard weer op de volgende reisbeurs, want als je eenmaal mee bent geweest, dan ga je vaker mee. En ik kan het weten, want ik ben ook lid.

Is je interesse gewekt? Kijk dan eens op hun website: www.twentsecaravanclub.nl. Kom eens kijken bij een reisbeurs of vraag informatie op via email: Info@twentsecaravanclub.nl.
Fred van de Pol

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding